Bent excellent d.o.o.  |  Tradicija velja

Začetki pred 30 leti

Čistilno opremo, predvsem baterijske kombinirane čistilne stroje in tudi baterije za viličarje, je podjetje Bent excellent začelo prodajati že takoj po osamosvojitvi. V začetku je bilo prodanih približno dvakrat več baterijskih čistilnih strojev kot kabelskih, danes pa so praktično vsi prodani kombinirani stroji za čiščenje akumulatorski. Bent excellent danes proda preko 300 industrijskih baterijskih čistilnih strojev letno. Stroji so zelo kvalitetni in na objektih v povprečju čistijo več kot 10 let. Tako danes v Sloveniji preko 3000 Bentovih baterijskih strojev čisti različne objekte in prostore. Bentova servisna služba stroje in akumulatorje v teh strojih tudi redno vzdržuje.

Pomen pravih baterij

Baterije so srce vsakega baterijskega stroja in so praviloma tudi najdražja komponenta na stroju. Zato je zelo pomembno, da je v stroju pravi akumulator, kar pomeni, da mora biti prilagojen stroju in tudi ali predvsem delovnim pogojem na objektu. Zato je priporočljivo pri določanju velikosti čistilnega ali delovnega stroja najprej določiti predviden čas obratovanja in s tem pravo velikost in tip akumulatorja. Pri Bentu lahko dobite stroje z že tovarniško vgrajenimi baterijami in integriranim polnilcem in tudi stroje, v katere lahko vgradimo stranki prilagojen tip baterije.

Vrste baterij

Za viličarje in kombinirane čistilne stroje so danes na voljo:

Svinčeni kislinski trakcijski (delovni) akumulatorji, ki so ob pravilnem vzdrževanju zmogljivi in imajo dolgo življenjsko dobo. Večje baterije so na voljo v kovinski banji (blok akumulator) in s centralnim nalivanjem destilirane vode.

Svinčeni gel akumulatorji, ki so primerne predvsem za objekte, kjer ni na voljo posebnega prostora za polnjenje baterij, ki mora imeti prezračevanje pri tleh zaradi odvajanja plinov, ki nastajajo pri polnjenju kislih baterij in je težji od zraka. Velika prednost pa je tudi, da tem akumulatorjem ni potrebno dolivati destilirane vode. Imajo pa te baterije manjšo zmogljivost od kislih akumulatorjev.

Svinčene AGM baterije imajo elektrolit zalit s steklenimi vlakni in je kompakten. Te akumulatorje lahko polnite z večjim tokom, kar skrajša čas polnjenja. S posebnim polnilcem lahko AGM baterijo tudi regenerirate, tako da razbijete oksidacijo, ki se postopoma nabira na stene celic.

Litijeve baterije so zelo zmogljive, lahke, se hitro polnijo in imajo najdaljši rok trajanja. Edina slaba stan teh baterij je visoka cena. Za isto kapaciteto so litijevi akumulatorji manjši in lažji, kar je prednost pri večini čistlinih in delovnih strojev, razen pri viličarjih, kjer želimo čim večjo težo akumulatorjev za protiutež bremenu.

Uporaba baterij v viličarjih

Danes je še vedno večina viličarjev opremljenih s klasično kislo blok baterijo s centralnim nalivanjem destilirane vode. Za te viličarje vam v Bent excellentu nudimo visokokvalitetne akumulatorje, ki jih uporabljajo že v več večjih podjetjih. Pri Bentu lahko dobite baterije dimenzijsko prilagojene za vsak viličar, za cenovno konkurenčno ponudbo kontaktirajte www.bent.si .