Kako določiti optimalno velikost kotne sedežne garniture za dnevno sobo

prikaz kotne sedežne garniture

Izbira prave sedežne garniture je ključna za ustvarjanje prijetnega in funkcionalnega bivalnega prostora. Kotne sedežne garniture so med najbolj priljubljenimi izbirami, saj nudijo veliko prostora za sedenje, obenem pa izkoristijo kotiček sobe, ki bi sicer ostal neizkoriščen. Toda, kako določiti optimalno velikost kotne sedežne garniture za vašo dnevno sobo? V tem članku bomo podrobno razčlenili korake, ki vam bodo pomagali pri tej pomembni odločitvi.

Razumevanje prostora

Merjenje prostora

Prvi korak pri izbiri prave velikosti kotne sedežne garniture je natančno merjenje prostora. Vzemite merilni trak in izmerite dolžino in širino dnevne sobe. Pomembno je, da upoštevate vse elemente v prostoru, kot so vrata, okna, kamini in drugi pohištveni kosi. Z merjenjem prostora boste dobili osnovno predstavo o tem, koliko prostora imate na voljo za sedežno garnituro.

 • Dolžina prostora: Poskrbite, da bo dolžina sedežne garniture nekoliko manjša od dolžine stene, ob kateri bo postavljena.
 • Širina prostora: Ohranite dovolj prostora za prehod okoli sedežne garniture, običajno vsaj 80-100 cm.

Upoštevanje funkcionalnosti

Pri načrtovanju postavitve kotne sedežne garniture morate upoštevati tudi funkcionalnost prostora. Razmislite, kako bo sedežna garnitura uporabljena. Ali bo to glavno mesto za sprostitev in gledanje televizije? Ali pa bo služila kot prostor za druženje z družino in prijatelji? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali določiti, kakšna velikost in oblika sedežne garniture bo najbolj primerna za vaše potrebe.

prikaz kotne sedežne garniture

Izbira prave velikosti sedežne garniture

Določitev optimalne dolžine in širine

Ko imate natančne meritve prostora, je čas, da določite optimalno dolžino in širino sedežne garniture. Splošno pravilo je, da naj bo sedežna garnitura nekoliko manjša od celotne dolžine stene, ob kateri bo postavljena, da bo prostor videti uravnotežen. Pri širini pa upoštevajte, da mora ostati dovolj prostora za prehod in druge pohištvene kose.

 • Priporočena dolžina: Sedežna garnitura naj bo približno 10-15% krajša od dolžine stene, ob kateri bo postavljena.
 • Priporočena širina: Ohranite dovolj prostora za prehode, priporočamo najmanj 60-80 cm prostora okoli sedežne garniture.

Višina in globina sedežne garniture

Poleg dolžine in širine je pomembno upoštevati tudi višino in globino sedežne garniture. Višina sedežne garniture naj bo prilagojena višini drugih pohištvenih kosov v prostoru, da bo celoten videz usklajen. Globina sedežne garniture pa je ključna za udobje. Če pogosto sprejemate goste, razmislite o globlji sedežni garnituri, ki nudi več prostora za sedenje in ležanje.

 • Priporočena višina: Višina naslonjala naj bo med 80 in 90 cm za udobno sedenje.
 • Priporočena globina: Globina sedežne površine naj bo med 50 in 60 cm, da omogoča udobno sedenje z dobrim hrbtnim oporo.

Modularne možnosti in različne funkcionalnosti

Če imate omejen prostor ali pogosto spreminjate postavitev pohištva, razmislite o modularnih sedežnih garniturah. Te garniture omogočajo prilagodljivo postavitev, saj jih lahko sestavite in prilagodite glede na potrebe prostora. Modularne sedežne garniture so odlična izbira za manjše dnevne sobe ali za tiste, ki radi pogosto spreminjajo videz svojega bivalnega prostora.

Velja za razmisliti tudi o uporabni sedežni garnituri z ležiščem, ki prav tako omogoča prihranek prostora. Lahko jo nadgradite tudi s počivalnikom. Oboje prinaša veliko udobja v vašo dnevno sobo. 

Stil in materiali

Izbira pravega stila

Sedežna garnitura je osrednji del dnevne sobe, zato je pomembno, da izberete stil, ki se ujema z ostalim pohištvom in dekorjem. Ali imate raje moderen, minimalističen videz ali pa vam je ljubši klasičen, udoben slog? Izbira pravega stila bo pripomogla k skladnosti in estetiki prostora.

 • Moderen stil: Enostavne linije, nevtralne barve in funkcionalnost.
 • Klasičen stil: Mehke oblike, bogati materiali in udobje.

Upoštevanje materialov

Material sedežne garniture je pomemben tako za estetiko kot za vzdržljivost. Usnjene sedežne garniture so elegantne in enostavne za čiščenje, vendar so lahko manj udobne v vročih poletnih mesecih. Tkanine so prijetnejše na otip in nudijo več možnosti pri izbiri barv in vzorcev, vendar zahtevajo več vzdrževanja.

 • Usnje: Eleganten videz, enostavno čiščenje, dolga življenjska doba.
 • Tkanina: Udobje, širok izbor barv in vzorcev, zahteva redno čiščenje.

Standardi kakovosti

Pri izbiri sedežne garniture je pomembno upoštevati tudi standarde kakovosti. Preverite, ali sedežna garnitura ustreza naslednjim standardom:

 • Okvir: Trden les ali kovina, ki zagotavlja stabilnost in dolgo življenjsko dobo.
 • Vzmetenje: Kakovostno vzmetenje, ki nudi udobje in podpira težo brez deformacij.
 • Polnilo: Visokokakovostna pena ali druge polnilne snovi, ki zagotavljajo dolgotrajno udobje.

Nasveti za nakup in postavitev kotne sedežne garniture

Preizkusite pred nakupom

Preden se odločite za nakup, obiščite prodajalne pohištva in preizkusite različne modele sedežnih garnitur. Sedite nanje, ležite, preverite udobje in podporo. To vam bo pomagalo dobiti občutek, katera sedežna garnitura je najbolj primerna za vas.

Upoštevajte barvno shemo

Izberite barvo sedežne garniture, ki se bo skladala z vašo obstoječo barvno shemo v dnevni sobi. Nevtralne barve so vedno varna izbira, saj se zlahka ujamejo z različnimi slogi in dekorji. Če pa želite bolj drzen videz, razmislite o sedežni garnituri v živih barvah ali z vzorci.

Postavitev v prostoru

Pri postavitvi sedežne garniture upoštevajte naravno svetlobo in druge vire svetlobe v prostoru. Poskusite postaviti sedežno garnituro tako, da boste lahko uživali v naravni svetlobi čez dan in v prijetni osvetlitvi zvečer. Prav tako upoštevajte dostopnost električnih vtičnic za morebitne svetilke ali elektronske naprave.

Zaključek

Izbira optimalne velikosti kotne sedežne garniture za vašo dnevno sobo je pomembna odločitev, ki bo vplivala na udobje, funkcionalnost in estetiko prostora. Natančno merjenje prostora, upoštevanje funkcionalnosti, izbira pravega stila in materiala ter upoštevanje standardov kakovosti so ključni koraki pri tej odločitvi. Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko našli kotno sedežno garnituro, ki bo popolnoma ustrezala vašim potrebam in okusu, hkrati pa bo vaš dnevni prostor prijeten in vabljiv za vas in vaše goste.