Face tan spraj pot do zagorele kože tudi v zimskih mesecih

Face tan spraj

Kako samoporjavitveni izdelki delujejo?

Poznamo več različnih produktov za samoporjavitev in eden izmed njih je face tan spraj ali sprej za porjavitev obraza. Ta kozmetični izdelek naši koži omogoča rahlo porjavelost in sijaj. Spreji za porjavitev obraza so zasnovani tako, da potemnijo kožo s kemično reakcijo, ki pomaga spodbuditi nastanek melanina v koži, kar pa nato povzroči, da se naša koža potemni.

Pri zagorelosti kože si lahko pomagamo tudi s tanning oil spf oz. oljem za porjavitev s SPF-om (faktorjem za zaščito pred soncem), ki pa združuje prednosti olja za porjavitev s zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki. Namenjeno je predvsem temu, da pospeši porjavitev kože, medtem, ko jo hkrati ščiti pred škodljivimi učinki UV žarkov, ki nam lahko povzročijo hujše opekline, staranje kože in še veliko drugih poškodb.

Takšna olja so pobudniki za hitrejšo porjavelost, saj spodbujajo telo k proizvajanju več melanina. 

Poleg teh dveh trenutno najbolj priljubljenih izdelkih za samoporjavitev poznamo še nekaj alternativ, npr. samoporjavitvena krema, mleko, pršilo za zagorelost kože ter puder za telo.

 

Tanning oil spf

Pravilen nanos sredstev za zagorelo kožo

  1. Korak:  Ključni del pred nanašanjem izdelkov, kot je face tan spraj je piling, saj bo odstranil odmrle celice in nepravilnosti na koži. Nanesti ga je potrebno na vlažno kožo, ga dobro vmasirati ter paziti, da ga nanesete na celotno površino, na katero bo šel naslednji izdelek. Če to storite pravilno, bo nanešen izdelek deloval naravno in ne bo puščal temnejših madežev na koži.
  2. Korak: Samoporjavitveni izdelek nato nanesete na posebno rokavico, ki je primerna za takšen nanos.
  3. Če te izbire nimate, uporabite svoje dlani, kjer morate paziti, da izdelek po nanosu takoj odstranite z milom in vodo. Nato začnete izdelek nanašati s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca in obratno od spodaj navzgor. Pri nanašanju na kolena in komolce je potrebna izjemna pazljivost, saj je tam koža še posebej suha in lahko posledično bolj potemni. Pri tem moramo gledati tudi na enakomernost, saj lahko koža hitro postane lisasta ali oranžna. 
  4. Korak: Koža se popolnoma obarva približno 10 ur po nanosu, do takrat pa je ključnega pomena, da se izogibamo prhanju in aktivnostim, kjer se lahko znojimo. Prav tako je dobrodošlo, da takoj po nanosu nosimo ohlapna oblačila. Po nanosu lahko kožo večkrat navlažimo s svojim najljubšim losjonom ali kremo. Če želimo dolgotrajno ohranjati zagorel videz, pa postopek nanosa večkrat obnovimo.

Obraz in telo se razlikujeta

V primerjavi z ostalimi deli kože telesa je koža na obrazu mnogo tanjša in bolj občutljiva, zato samoporjavitvena sredstva za telo definitivno niso primerna za obraz. Za uporabo na obrazu uporabite posebej namenjene izdelke, kot je face tan sprej. 

Vseeno pa bodite zelo previdni okoli obrvi in na robu lasišča. Pri izbiri spreja za porjavitev obraza je pomembno izbrati kakovosten izdelek, ki ne vsebuje škodljivih sestavin, ki lahko dražijo ali poškodujejo kožo. 

Ko pa si želimo ostale dele kože telesa porjaviti, pa lahko posežemo po olju za porjavitev s SPF-om, kjer moramo najprej upoštevati svoj tip kože in naše potrebe po zaščiti pred soncem. Postopek je podoben kot pri izbiri sončne kreme. Če imamo npr. svetlejšo kožo, izberemo olje z višjim faktorjem, kot je SPF 30 ali SPF 50. Seveda pa to ne pomeni, da lahko cel dan ležimo na soncu; ko nastopijo najbolj vroče ure dneva, nosimo zaščitne dodatke, kot so kapa, sončna očala in dolga oblačila ali pokrivala.

Olje pa nanašamo redno, saj poleg porjavitve poskrbi, da ima naša koža bolj zdrav in privlačen videz, medtem ko je hkrati zaščitena pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Če pa izbran izdelek za zagorelost ne vsebuje zaščite s SPF-om, pa si pred izpostavljanjem soncu nujno najprej nanesemo kremo za sončenje. 

Vse samoporjavitvene izdelke pa lahko seveda uporabljamo tudi v zimskih časih, ko naši koži primanjkuje barve oz. naš obraz zbledi. Takrat seveda ne potrebujemo dodatne SPF zaščite, le uporabimo navaden postopek nanašanja izbranega izdelka.

 

Kako odstraniti samoporjavitvena sredstva?

Če se vam zdi, da samoporjavitvene kreme niste uspešno nanesli ali pa si zagorelega videza ne želite več, lahko seveda izdelek s kože tudi odstranite. Ta korak vam bo vzel nekaj več časa in energije, zato je potrebno to izvesti pravilno in z občutkom.
Same temne madeže odstranimo s postopkom nanašanja limoninega soka na predel madeža, kar učinkuje za manjša področja. Ko pa si želimo izdelek odstraniti v celoti oz. v večjem delu, pa si večkrat zapored naredimo piling, pred katerim pa si zvečer naredimo kopel z nekaj kapljicami olja, kar bo postopek odstranjevanja naredilo še bolj učinkovito.

Po kopeli se lahko tudi namažemo z losjonom ali nekoliko mastnejšo kremo, postopek pa lahko naslednji dan spet ponovimo.