Klasične kuhinje kot večna zlata sredina med starinskim in modernim

pexels pixabay 210687

Kuhinja je nekaterim oblikovalcem najpomembnejši del hiše. Tam se prehranjuje, druži, pije in še marsikaj. Klasične Kuhinje ali kakšne druge povezujejo različne generacije, pa najsi bodi to v kuhi ali pa v pogovorih za okroglo mizo. So osrednji bivalni prostor, iz katerega sestojijo še najmanjše hiške. Prav zato je pomembno, da nam je kuhinja, ki jo imamo, ljuba.

Pri tem je relevanten spekter oz. lestvica starinskosti, ki jo želimo doseči. Od najbolj arhaične kuhinje do kuhinje zadnjih hitov- izbire je veliko, spekter pa zelo raznolik. Od različnih barv, kovin, svetlobe in same oblike kuhinje in ostalih detajlov je odvisno, kakšno atmosfero želimo ustvariti v naši kuhinji.

Če si želite klasične kuhinje, pa ne veste kje začeti, ste na pravem mestu. V članku boste spoznali predvsem prvine klasičnih kuhinj, ki so nekje na sredini tega spektra, saj je njihov namen to, da so večno moderne s pridihom značilnosti časa, v katerem so ustvarjene.   

CELOSTNI IZGLED…

Klasične kuhinje so arhitektom in oblikovalcem že poznane. To so domače kuhinje, ki imajo pridih modernega. S tem poskrbimo, da so kuhinje večno aktualne in hkrati posebnega značaja. Njihov namen je biti najtoplejši oz. najbolj prijeten del hiše, saj s tem poskrbimo za prijetno voljo ob nedeljskih kosilih in dobrodošlo atmosfero ob obiskih. 

Zelo pomemben element brezčasne kuhinje je zagotovo les. Ta je lahko različnih odtenkov, lahko je tudi pobarvan (kjer je bela najpogostejša in najvarnejša barva za kombiniranje)- pomembno je le, da je skladen in nenasprotujoč si s tlemi. Zraven predvsem belo obarvanega lesa je danes najmodernejše dati marmor, a je pomembno, da ta ne prevlada lesa.

Poleg le-tega lahko kot temelj vsake klasične kuhinje najdemo tudi različne kovine, katerih barva mora biti združljiva tako z barvo lesa, kot tudi z barvo tal. Zelo pogosto lahko miks različnih kovin da kuhinji tisto neminljivo komponento, s katero ostane moderna desetletja po njenem nastanku. 

Kuhinji dajo klasičnost tudi ovalne oblike, predvsem kakšni oboki. Popolnoma škatlasta oblika je namreč zelo moderna, zato ji neke okrogle oblike stropa ali vhoda dajo tisti starinski pridih. To se lahko poveže tudi z okroglimi stoli, s čimer lahko dosežemo celostno povezavo prostora. 

KLASIČNE KUHINJE

…IN DETAJLI

Do zdaj smo pisali predvsem o nekih večjih sestavinah prvorazrednih starinskih kuhinjah. Sedaj se bomo osredotočili na detajle, kjer prevladujejo predvsem t.i. štukature. To so posebni in zelo raznoliki detajli na stropu ali na stranicah stropa, ki lahko dajo arhaično, če ne že skoraj kraljevsko podobo.

Obstajajo različne štukature: od povsem navadnih ravnih, ki svoji preprostosti navkljub naredijo kuhinjo bolj celostno do zelo okrašenih z nizkimi reliefi in z uporabo različnih motivov. Če bi hoteli bolj moderni pristop, pa je dandanes pogosta tudi uporaba luči v kombinaciji s štukaturami.

Predvsem se združuje bel les in led luči, čeprav je izbire veliko več od zgolj tega sodobnega pridiha. In kot pravi stari slovenski pregovor: hudič je v detajlih; to zagotovo velja za namen oblikovanja kuhinje s štukaturami. Njihova najboljša plat je namreč to, da z njimi lahko združimo dokaj moderno kuhinjo z njeno starinsko platjo in jo tako naredimo bolj brezčasno. 

SVETLOBA

Zelo pomembna je tudi izbira luči. Če si želimo biti na spektru bolj starinskih kuhinj, potem zagotovo potrebujemo mehke, rumenkaste luči (torej prej omenjene štukature z led lučmi ne pridejo v poštev). Danes so je sicer zelo popularna uporaba led luči, saj dajo res močno svetlobo in če svetijo dlje časa ne uporabijo toliko energije kot navadne luči. Moramo pa se zavedati, da morda v kuhinji ne potrebujemo tako močnih luči, zato je nakup navadnih rumenkastih pogosto tudi prava izbira. 

Svetlobo pa ne predstavljajo zgolj luči. Zelo je pomembna namreč tudi lega kuhinje in koliko oken ima. Po navadi imajo kuhinje ogromno naravne svetlobe, pa najsi bodi to z veliko okni, z enim večjim oknom, lahko pa tudi kar s steklenim vhodom na teraso oz. balkon. Okna, predvsem če imamo z njimi pogled v naravo, ne naredijo kuhinje le svetlejše.

Občutek imamo, da se naša lesena klasična kuhinja zlije z drevesi in se ne konča zgolj s stenami. Tako optično povečamo kuhinjo, četudi je ta majhna. 

KLASIČNE KUHINJE

ODLOČITEV

Odločitev, kakšno kuhinjo bomo na koncu imeli, je popolnoma prosta. Seveda je zaželjeno, da je v moderni hiški, kjer bodo ostali prostori moderni, da je moderna tudi kuhinja. Celostnost hiše oz. povezanost med prostori je namreč pomembnejša od zgolj izgleda kuhinje.

Če se ne odločimo za popolnoma moderno oz. popolnoma starinsko kuhinjo je vsekakor potrebno upoštevati spekter klasičnosti. V mislih moramo imeti, da so prostori znotraj lestvice zelo blizu. Prav zato je zelo varno imeti vse prostore klasične, saj se pri tem lahko poigramo z različnimi detajli, ki naredijo prostor bolj ali manj moderen. Praktično je tudi to, da lahko uveljavimo želje vseh družinskih članov in s tem kuhinja postane srčika hiše.