Toplotna črpalka – učinkovita rešitev za ogrevanje vašega doma

Toplotna črpalka

Kaj je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka je naprava, ki pretvarja toploto iz enega vira (običajno zrak, voda ali zemlja) v drug vir toplote, ki se uporablja za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Deluje po principu prenosa toplote z nizke na višjo temperaturo, kar omogoča učinkovito ogrevanje doma.

Toplotna črpalka deluje tako, da z nizkotemperaturnim hladilnim sredstvom iz okolice (zrak, voda ali zemlja) zajame toploto in jo nato prenese na višjo temperaturo. S tem procesom se poveča temperatura hladilnega sredstva, ki se nato uporablja za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Tipi toplotnih črpalk

Obstajajo tri vrste toplotnih črpalk in sicer:

 • Toplotne črpalke zrak-voda
 • Toplotne črpalke zemlja-voda
 • Toplotne črpalke voda-voda 

Izbira prave toplotne črpalke je odvisna od večih dejavnikov, zato se ne prenaglite z nakupom, temveč se posvetujte z ustreznimi strokovnjaki, ki vam bodo predlagali najbolj optimalno rešitev za vaš dom.

EMOF Molecular Heat Pump

V tem članku se bomo osredotočili na eno vrsto toplotne črpalke in sicer je to toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje.

Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje

Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje, bolje poznana tudi pod nazivom visokotemperaturna toplotna črpalka, nudi več prednosti, med katerimi so energetska učinkovitost, zmanjšanje stroškov ogrevanja, nižji vpliv na okolje in možnost delovanja s starejšimi ogrevalnimi sistemi, ki so v Sloveniji še vedno prisotni. V Sloveniji še vedno najbolj prisegamo na toplotne črpalke zrak – voda, ki so primerne za radiatorsko ogrevanje. 

Katere kriterije morate upoštevati pri nakupu toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje, da boste z izbiro zadovoljni?

 • Prva stvar je izračun pričakovanih letnih obratovalnih stroškov, ki so navedeni v specifikaciji proizvajalca,
 • kakšna je celotna vrednost investicije, ki jo boste imeli,
 • pomembno je, da veste, kakšni so stroški rednih servisov in na koliko časa morate toplotno črpalko servisirati,
 • zahtevajte preizkus tesnosti, ki ga mora imeti vsaka toplotna črpalka in ga izdaja nadzorni organ ARSO,
 • kakšna je garancijska doba in kakšni so garancijski pogoji,
 • kakšna je življenjska doba sistema,
 • pozanimajte se tudi o tem, kakšne so cene rezervnih delov in ali so rezervni deli vedno na razpolago takoj, ali je potrebno na njihovo dobavo čakati.

Spraševali se boste seveda tudi to, kakšne so slabosti toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje. Med slabosti spadajo relativno višji začetni stroški, potreba po rednem vzdrževanju in možnost zmanjšane učinkovitosti pri izredno nizkih temperaturah. V nekaterih primerih so potrebne tudi prilagoditve ogrevalnega sistema za zagotovitev optimalnega delovanja toplotne črpalke.

Izračun učinkovitosti toplotne črpalke

Učinkovitost toplotne črpalke se ocenjuje s pomočjo koeficienta učinkovitosti COP, ki ga imenujemo tudi grelno število. COP (angl. Coefficient of Performance) predstavlja razmerje med pridobljeno toploto in porabljenimi električnimi kilovatnimi urami. Naj COP razložimo na primeru: 

Z vložkom 1 kWh električne energije in 4 kWh iz okolja (zemlja, voda, zrak) pridobimo 5 kWh toplotne energije, torej je COP 5.

Višji COP pomeni večjo učinkovitost toplotne črpalke in s tem večje prihranke pri stroških ogrevanja.

Najvišje vrednosti COP imajo toplotne črpalke, ki uporabljajo vodo kot vir energije, sledijo jim tiste, ki uporabljajo zemljo kot vir toplote. Najnižji izkoristek med njimi pa imajo toplotne črpalke, ki črpajo energijo iz zraka.

Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje je torej zelo primerna za starejše objekte, vendar je treba upoštevati nekaj dejavnikov kot so: kako je stavba izolirana, kakšna okna ima, kakšen je obstoječi ogrevalni sistem in kako bomo morali prilagoditi ogrevalni sistem za optimalno delovanje toplotne črpalke.

Kakšni so stroški toplotne črpalke

Investicijski stroški

Investicijski stroški toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje so odvisni od vrste toplotne črpalke, velikosti objekta in specifičnih potreb ogrevanja. Na splošno velja, da so začetni stroški višji kot pri konvencionalnih ogrevalnih sistemih, vendar se lahko na dolgi rok izkažejo za bolj ekonomično rešitev.

Delovanje in vzdrževanje

Stroški delovanja in vzdrževanja toplotne črpalke so odvisni od vrste črpalke, velikosti in uporabe. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi so stroški delovanja toplotne črpalke nižji, kar pripomore k večjim prihrankom na dolgi rok. Pomembno pa je, da toplotno črpalko redno vzdržujemo oz. da jo servisiramo skladno z navodili.

Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje ima manjši vpliv na okolje v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, saj uporablja obnovljive vire toplote in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov. S tem prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa in izboljšanju trajnostnega ogrevanja doma.

Najbolj pogosta vprašanja in odgovori o toplotnih črpalkah na splošno

 1. Ali je toplotna črpalka primerna za vsak dom?

Toplotna črpalka je primerna za večino domov, vendar je pomembno, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom, ki bo ocenil specifične potrebe vašega doma in možnosti za namestitev toplotne črpalke.

 1. Koliko časa traja, da se investicija v toplotno črpalko povrne?

Povračilna doba investicije v toplotno črpalko se razlikuje glede na vrsto črpalke, stroške ogrevanja in druge dejavnike. Na splošno lahko pričakujete, da se investicija povrne v nekaj letih, vendar je to odvisno od posameznega primera.

 1. Kako pogosto je potrebno vzdrževanje oz. servisiranje toplotne črpalke?

Servisiranje toplotne črpalke je potrebno izvajati redno, običajno enkrat letno. To vključuje čiščenje in pregled naprave, preverjanje tesnil in morebitno menjanje filtrov. Redno vzdrževanje je ključnega pomena za zagotavljanje optimalne učinkovitosti in dolge življenjske dobe toplotne črpalke.

 1. Ali lahko toplotna črpalka deluje tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah?

Sodobne toplotne črpalke so zasnovane tako, da delujejo tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah, vendar se njihova učinkovitost lahko zmanjša. Pomembno je, da izberete toplotno črpalko, ki je primerna za vaše podnebje.

 1. Kako dolga je življenjska doba toplotne črpalke?

Življenjska doba toplotne črpalke je odvisna od kakovosti naprave, rednega vzdrževanja in pogojev delovanja. Na splošno lahko pričakujete, da bo toplotna črpalka delovala 15-20 let ali več, če je pravilno vzdrževana in uporabljena.

Kakšno moč toplotne črpalke naj izberem?

Obstajajo različne moči toplotnih črpalk, ki so v razponu od 4 kW do 25 kW. Najpogosteje prodajana je toplotna črpalka z močjo 11 kw, ki se vgrajuje v obnovljene starejše hiše in 6 kW za nizko energijske novogradnje. Moč potrebne toplote črpalke za optimalno delovanje naj vam vedno pomaga določiti strokovnjak s tega področja. V kolikor gre za novogradnjo, je potrebna moč toplotne črpalke določena že v projektnem delu strojnih inštalacij.